Salon van Weleer Activiteiten Utrecht Real Live-Games Boeken Video's Contact

Stichting Gullie © 2023 alle rechten voorbehouden. Voor de wettelijke privacy statement, klik hier Algemene voorwaarden, klik hier

RESERVERINGEN

Voor reserveringen bel naar: 06-45355966.  

Of bel naar de Salon van Weleer: 030-2102636

BEZOEKADRES

Oudegracht 290 OND (werfkelder)

3511 NX Utrecht

Whatsapp: 06-54947103

E-MAIL ADRESSEN

info@salonvanweleer.nl

info@gullie.info

info@real-live-games.nl

EEN SPEELSE UITDAGING OM VAN TE LEREN

Twee oudgedienden staan paraat

De cursus Speelmensch, bestaat uit vijf tweewekelijkse bijeenkomsten, die ieder beginnen om 13.30 uur (zaal open om 12.30 uur). Iedere bijeenkomst heeft een andere duur, dit is afhankelijk van het onderwerp en hoe vlot of lastig het oefenen verloopt. Ga er gemakshalve maar vanuit dat een bijeenkomst tot 17.30 uur duurt (het kan een onsje meer of minder zijn).


De begeleiders zijn: Frans de Wit en Gert van Veen. Twee heren van een respectabele leeftijd die proberen om je iets te leren over hoe de verbeeldingskracht van woorden te vertalen in speelmagie en dit over te brengen aan het publiek.


Mocht deze cursus aanslaan, dan is het mogelijk om een tweede cursus van de Speelmensch te organiseren.

ANDERS MAAR DAN APART

ALLEMAAL NIET:

 1. De cursus is niet geschikt voor beginners.
 2. De cursus is niet geschikt voor improvisatiespelers.
 3. De cursus is niet geschikt voor know-it-alls.
 4. De cursus is niet geschikt voor iedereen onder de 18 jaar.
 5. De cursus is niet geschikt voor iedereen die graag de kantjes ervan afloopt.
 6. De cursus is niet geschikt voor muurbloempjes.
 7. De cursus is niet geschikt voor iedereen met een huiswerkfobie.


De onderwerpen van de vijf bijeenkomsten                                   

Les één: Het grotere verhaal. Het is belangrijk om niet alleen de context van een scène te begrijpen, maar ook hoe de context past binnen het grotere verhaal. Wat is de importantie van de scène voor het personage? Hoe past het in het leven van het personage?

Les twee: De andere 50%. De tekst en het daarin verstopte plot is in het beste geval de helft van een toneelstuk. De andere helft moet nog worden gecreëerd door de acteurs en de regisseur. Hoe creëer je een theatrale wereld die recht doet aan de tekst?

Les drie: Drie handicaps. Hoe breng je gemakkelijk een personage tot leven? Hoe laat je handelingen de vorming van een personage bepalen? Hoe onthoud je tekst effectiever door het te koppelen aan handelingen?

Les vier: De kunst van het boeien (geen touwen of handboeien) en vertellen. Vertel een mop, een kort verhaal, een gedicht, een anekdote, maar zo dat luisteraars aan je lippen hangen (niet echt). Hoe kun je een personage boeiend maken? Spoileralert: hoe minder er van jou inzit, hoe beter.

Les vijf: Schaamteloos. Ken je grenzen, zeker vandaag de dag met alle wokeness. Maar herken ook de dynamiek van grenzen. Grenzen zijn niet statisch en veranderen per situatie, omstandigheid, leeftijd etc. Sommige grenzen staan in beton gegoten, terwijl andere grenzen dringend verlegd mogen worden om wat meer lucht en vrijheid te krijgen. Hoe leer je werken met grenzen om een geloofwaardig personage te creëren?

ALLEMAAL WEL:

 1. De cursus is geschikt voor toneelspelers met basiskennis en ervaring.
 2. De cursus is geschikt voor toneelspelers met een passie voor theater maken.
 3. De cursus is geschikt voor toneelspelers die zich openstellen om te leren.
 4. De cursus is gratis.
 5. Cursusmateriaal wordt kosteloos ter beschikking gesteld.
 6. De cursusbegeleiders hebben er zin in om je te leren hoe praktische kennis om te zetten in handelen.
 7. De cursus is allesbehalve vrijblijvend. Er wordt een commitment gevraagd van de toneelspelers.


Je kunt inschrijven voor de eerste bijeenkomst van 1 maart, aanvang: 13.30 uur. We beginnen op tijd! Toegang: Gratis.

Bel naar: 06-45355966 / 030-2102636. Of stuur een e-mail naar: info@salonvanweleer.nl

GERT VAN VEEN

Gert (61) is schrijver, regisseur en ontwikkelaar. Hij is de huisschrijver van de Salon van Weleer en heeft in die hoedanigheid al meer dan 28 fictieboeken geschreven, diverse toneelstukken & scenario’s, tientallen korte films en diverse langere films, plus 15 Real Live-Games bedacht en gemaakt. En dat allemaal in de afgelopen acht jaar, daarvoor heeft hij non-fictie boeken geschreven en is ruim 30 jaar actief geweest als trainer, docent, counselor en groepswerker.

FRANS DE WIT

Ooit, begin jaren ’80, begonnen bij het Werklozentheater en na enkele jaren doorgestroomd naar professioneel spelen. Vanaf 1989 in tientallen toneelstukken, films en tv-series gespeeld en in 2016 betrokken geraakt bij de Talk Salons van de Salon van Weleer.

Sindsdien is er een hechte samenwerking ontstaan en heeft Frans de Wit vele karakters gespeeld in de diverse Gullie-producties. Niet alleen vanaf het eerste Real-Live Game als begeleider in de rol van de Franse chef-kok Louis Malin of van pastoor Nepveu, maar tot grote hoogten gestegen als Serge Brink, met zijn vaste assistente Helga Cremers, vertolkt door Wilma Paalman.