Stichting Gullie © 2020 alle rechten voorbehouden. Voor reserveringen bel naar: 06-45355966. Bel naar de Salon van Weleer: 030-2102636 Adres: Oudegracht 290 werfkelder in Utrecht. Voor de wettelijke privacy statement, klik  hier! Algemene voorwaardenBelle is geboren op 28 december 1853, de Dag van de Onnozele Kindertjes. Een gunstige dag om ter wereld te komen.


De familie de Fleurdelis komt oorspronkelijk uit de rijke Franse Provence en is tijdens de opkomende tulpenhandel naar de Nederlanden gekomen (1621) om snel geld te maken. Nadat de tulpenhandel in 1637 in elkaar stortte, bleef de familie berooid achter in dit koude land.


Belle was als kind vrolijk, vol met kattenkwaad en een levendige fantasie. Tot op de dag van vandaag probeert Belle de familie-eer en (vooral) het familie-kapitaal te herstellen. Hier is zij ten dele in geslaagd door te trouwen met jonkheer Hendrik de Beyer. Alleen was dit geluk van korte duur, omdat de jonkheer in het huwelijksbed is gesneefd. Teveel inspanning voor een man van 91 jaren oud. Belle heeft hierdoor een klein kapitaal weten te vergaren en haar eigen naam weer aangenomen, toen zij vernam dat de titel ‘jonkvrouw’ niet erfbaar was.


Belle de Fleurdelis geniet van het goede leven en bezit dankzij haar Franse wortels aanzien bij de gegoede dames en menig heer van stand. Nooit verlegen om een gedegen advies te geven of te helpen met het organiseren van welke sociale gebeurtenis dan ook. Belle weet ‘wat hoort’ en ‘hoe het moet.’ Er kan heel wat worden geleerd van Belle de Fleurdelis, zeker in de tijd van nu waarin goede manieren en gewenste sociale omgangsvormen zwaar worden ondergewaardeerd.

Wie is Belle de Fleurdelis?

De biografische verhalen van Belle zijn niet alleen spannend en humoristisch, maar bevatten ook heel veel historische feiten die niet zelden verrassend zijn.


De fictie is gebaseerd op gebeurtenissen die daadwerkelijk hebben plaatsgevonden.   

Ontdek ook het achtergrondmateriaal bij ieder verhaal!

Historische feiten

Met begeleidende websites

Het leven van Belle kwam op haar kop te staan omstreeks 1880, toen zij ontdekte dat haar vader de beroemde Donnersmarck diamanten had gestolen van de Parijse courtisane Esther Lachmann, beter bekend als La Païva. Een intense en gevaarlijke zoektocht volgt naar Egypte, Nederlands-Indië, Japan en China.


In de jaren die erop volgden, raakte Belle steeds meer in de ban van het bestrijden van criminaliteit. Ze leest veel over het onderwerp en krijgt zelfs les in criminologie van een bevriende Engelse politieman.


Het is niet zo dat Belle de misdaad opzoekt, maar het komt steeds op haar pad terecht, waardoor zij in gevaarlijke situaties verzeild raakt. De misdaden spelen zich niet alleen af in het Holland van de 19e eeuw.


Gelukkig heeft mevrouw de Fleurdelis een uitgebreide biografie geschreven (of beter gezegd: laten schrijven door een spookschrijver), zodat iedereen kan meegenieten van een rijk en vol leven in een snel veranderend tijdperk tussen 1880 en 1930.   

‘Mijn grootmoeder was aanwezig bij de intocht van Napoleon

in Amsterdam, op 9 oktober 1811. Het lijkt nu zo lang geleden’