Storm Over het boek Boekpresentatie Contact

Stichting Gullie © 2024 alle rechten voorbehouden.  Adres: Oudegracht 290 werfkelder in Utrecht

Maak kennis met Gerard Verwey in de STORM

Gerard Verwey, een gepensioneerde geschiedenisdocent, zet zich in voor het levend houden van de herinnering aan de beruchte homovervolging die in 1730 in de Republiek begon en zich uitstrekte tot ver daarbuiten. Zijn lezingen, die hij zowel binnen als buiten Utrecht houdt, zijn gedreven door de zorg dat de historische gebeurtenissen van Nederland steeds minder aandacht krijgen. Als homoseksueel benadrukt Verwey het belang van het niet vergeten van de lessen uit het verleden. In een relatief korte tijd werden homoseksuelen zonder genade vervolgd, gemarteld, verbannen of op gruwelijke wijze geëxecuteerd. Een ongekende vervolging die uniek is in de Nederlandse geschiedenis.


Ondanks dat zijn gratis lezingen niet druk worden bezocht en hij vaak wordt afgewezen bij het aanvragen van lezingen op scholen, buurthuizen of instellingen, blijft Verwey vastberaden. Dit kan wijzen op een gebrek aan interesse in een oudere homoseksuele geschiedenisdocent of op een minder gunstige reputatie van Gerard als spreker. Toch blijft hij de verhalen vertellen van mensen zoals Josua Wils, wiens toevallige getuigenis de start markeerde van de homovervolging, en Zacharias Wilsema, die maar net de dood door wurging ontliep door belastende verklaringen af te leggen. En hij vergeet zeker niet Johann Conrad Diepenbrock, de beruchte beul van Utrecht, te noemen. Verweys toewijding aan het delen van deze verhalen is een cruciale herinnering aan een donkere periode in de Nederlandse geschiedenis en de voortdurende strijd voor gelijkheid en acceptatie.

Een levendige geschiedenis

Het thema van de homovervolging in Utrecht is een bekend terrein voor auteur Gert van Veen. Dit thema is verwerkt in twee toneelstukken en een interactieve Real Live-Game genaamd 'Het Scriptorium', die nog altijd te ervaren is in de Salon van Weleer, gelegen in een historische werfkelder aan de Oudegracht.

Het betreft echter een ingewikkelde historie die om een innovatieve benadering vraagt, gepresenteerd in de vorm van een verhaal dat het verleden met het heden verweeft. Het verhaal leunt grotendeels op historische feiten, maar de auteur heeft zich de artistieke vrijheid veroorloofd om deze opnieuw te interpreteren en te verwoorden, resulterend in een unieke vertelling. Kenmerkend voor van Veen is zijn vermogen om spanning naadloos te vermengen met humor en een schat aan kennis.

Een storm zonder schade,  is geen echte storm PROMO STORM