Wil, de veelzijdigheid van de

 

 

 

De wil kan onderverdeeld worden in vier vormen, te weten:

A. De sterke wil:

De sterke wil staat voor de kracht die de wil (kan) bezitten om het beoogde doel te realiseren. De kracht die vanuit de wil kan gaan, wordt algemeen vereenzelvigd met de wil. Dit is echter niet correct, omdat de kracht slechts een aspect is van de wil. De sterke wil valt meestal op door zijn energie, dynamische kracht of intensiteit om zijn doel te realiseren.

 

B. De kundige wil:

Onder de kundige wil wordt verstaan de kundigheid van de wil om de beoogde doelen met een minimum aan energieverbruik te realiseren.

 

C. De goede wil:

De goede wil is de wens en de behoefte om de kracht en de kundigheid van de wil in te zetten ten behoeve van de juiste doelen, die de persoonlijke of het algemene welzijn in stand houden of bevorderen.

 

D. De transpersoonlijke wil:

Onder de transpersoonlijke wil wordt de wil verstaan die streeft naar de realisatie van de 'hogere behoeften'. De hogere behoeften (een term van de Amerikaanse psycholoog Maslow) omvatten meer dan alleen religieuze of spirituele belevingen. Bijvoorbeeld: piekervaringen, extase, mystieke ervaringen, geluk, zelfverwerkelijking.

 

Wanneer we praten over het ervaren van de wil, is het moeilijk om te zeggen:"Ik voel mijn wil". Je voelt feitelijk andere gevoelens en krachten die je, bijna

automatisch, associeert met de wil. De manifestatievormen van de wil geeft het Ik de mogelijkheid om de wil te herkennen en te onderscheiden van de overige psychische ervaringen en elementen van de persoonlijkheid. De hoedanigheden waarin de wil zich manifesteert zijn onder te verdelen in zeven 'groepen'. Deze groepen zijn geen groepen in de strikte zin van het woord, maar veel meer indicators hoe de wil zich manifesteert:

 

Groep 1: Energiedynamische krachtintensiteit:

Met name bij de sterke wil ervaar je de dynamische kracht, de intensiteit en de energie die vanuit de wil kan gaan. Deze hoedanigheid van de wil staat in feite voor de krachtbron, de motor, van de wil. Energie, dynamische kracht en intensiteit spelen eveneens een belangrijke rol bij de transpersoonlijke wil, om de processen van de 'hogere behoeften' in goede banen te leiden.

 

Groep 2: Controle-discipline-meesterschap

Een tweede hoedanigheid van de wil is het controleren van de psychologische functies van de persoonlijkheid. Onder controle wordt in dit verband verstaan: "het reguleren van expressie"(Roberto Assagioli). Met andere woorden: het kunnen beheersen van reflexhandelingen, impulsief handelen of uiten, ongecontroleerd handelen of uiten. Deze controle is nodig om niet op alle reflexen, impulsen en prikkels binnen het centrum van psychische ervaringen en elementen te reageren en te handelen.

Anders zou je functioneren als een schip zonder roer en kompas, overgelaten aan de elementen. Discipline is noodzakelijk om de controle te blijven uitvoeren en niet toe te geven aan willekeurige reflexen, prikkels, impulsen en dergelijke. Discipline is ook nodig bij het leren van vaardigheden en technieken. Als ook bij het opleggen van beperkingen of het doorzetten om juist psychische beperkingen op te heffen.

Meesterschap is de hoedanigheid van de wil, waarbij controle, discipline en leren een maximum resultaat geeft, als ook een duurzaam gevoel van voldoening, zelfvertrouwen en vreugde. Denk bijvoorbeeld aan het leren bespelen van een muziekinstrument, het stijlvol eten en drinken, het maken van een schilderij.

 

Groep 3: concentratiegericht zijn op een punt-aandacht-focus:

Deze hoedanigheid van de wil is misschien wel de belangrijkste manifestatie van alle zeven groepen. Omdat concentratie je aandacht op een bepaald punt. Je aandacht is gefocusseerd op die ene keuze, beslissing, streven of doel. Je concentreert je om een zo'n optimaal mogelijk resultaat te behalen. "De werking ervan (=deze hoedanigheid) komt overeen met die van een lens, die door de stralen van de zon in een brandpunt verenigen de hitte concentreert en versterkt" (Roberto Assagioli).

 

Groep 4: Vastberadenheid -  beslistheid -  vastbeslotenheid - doortastendheid:

In deze hoedanigheid manifesteert zich de 'taaiheid' van de wil. Het niet van de wijs laten brengen, het nemen van de juiste beslissingen, het vastbesloten karakter van de wil. Wanneer de vastberadenheid of de doortastendheid onvoldoende is, zal de wil om door te zetten minimaal zijn.

 

Groep 5: Volharding - uithoudingsvermogen - geduld:

Volharding heeft te maken met het klaren van taken en opdrachten over een langere periode. Zo is bijvoorbeeld het schrijven van een boek een arbeidsintensief proces, dat doorgaans verschillende weken tot jaren kan duren. Uithoudingsvermogen van de wil heeft te maken met: (a) de fysieke gesteldheid, (b) de psychische gesteldheid. Letterlijk: het vermogen om uit te houden. Denk bijvoorbeeld aan het lopen van een marathon of het opgesloten zitten in een strafkamp. Geduld heeft alles uit te staan met de discipline, de rust en de controle om een taak of een opdracht te volbrengen.

 

Groep 6: Initiatief-moed-durf:

Deze hoedanigheid van de wil staat voor het lef om uiting, vorm of gestalte te geven aan de keuze, het doel, de taak of de genomen beslissing te geven.

 

Groep 7: Organisatie-integratie-synthese:

Deze hoedanigheid maakt het de wil mogelijk om te handelen binnen het centrum van psychische ervaringen en elementen. De wil zorgt voor de organisatie van dit centrum, en voor de integratie en samenvoeging (=synthese) met het Ik en/of het ware Zelf.

 

Alle rechten voorbehouden aan Gert van Veen en PsychoWerk 2004 (c). Voor meer informatie stuur je een e-mail naar: info@psychowerk.nl