Symbool, Paard
1. Algemene betekenis:
Ø Een paard is het symbool van kracht en vitaliteit. Het geldt als symbool van de levenskracht van de mens.
Ø Een paard is ook een zonnesymbool.
Ø Een paard geldt binnen de Christelijke symboliek enerzijds als het symbool van hoogmoed en wellust; anderzijds als het symbool van de overwinning over het kwade. Paardenschedels op een gevel van een woning moeten het kwade buiten houden.
Ø Vanuit een psychologische benadering geldt het paard als symbool van edelheid en intelligentie. Ook wordt het gezien in combinatie met een ruiter als symbolen van het Es en het Ik.
2. Droomanalyse:
Ø Als een paard in een droom ontembaar is, dan symboliseert dit het onstuimige temperament van de persoon. In een aantal gevallen heeft het temperament betrekking op het seksuele vlak.
Ø Als de ruiter en een paard een eenheid vormen in een droom, dan symboliseert dit de evenwichtigheid van de persoon op het geestelijke en seksuele vlak.
Ø Als het paard goed wordt verzorgd, dan symboliseert dit dat de dromer zijn hartstochten onder controle heeft en goed zicht heeft op zijn leven.
Ø Als het paard slecht wordt verzorgd, dan symboliseert dit dat de dromer zijn hartstochten niet langer onder controle heeft.
Ø Als een paard in een droom gaat steigeren en/of op hol slaat, dan symboliseert dit de angst van de persoon dat zijn levenskracht of potentie afneemt.
Ø Als de persoon rustig op een paard rijdt in de droom, dan symboliseert de controle die hij in het dagelijks leven heeft over de driften en hartstochten.
3. Symbooldrama:
4. Sprookje:
Ø Het paard als symbool voor de duivel. De duivel neemt soms de gedaante aan van een paard of als een mens met een paardenvoet. De paardenvoet geldt dan ook als een kenmerk van de duivel. Deze traditie gaat terug tot aan de oude Grieken waar centauren (half man en half beest) een voorname rol spelen binnen de mythologie. De Scandinavische god Loki (variatie op de Christelijk duivel) is volgens één van de beroemdste Germaanse epossen, de Edda, in een merrie verandert die een veulen met duivelse kenmerken ter wereld bracht.
Ø Het paard als symbool voor wijsheid. In een aantal sprookjes komen paarden voor die de innerlijke (intuïtieve) wijsheid van de hoofdpersonen symboliseren.
Ø Het paard als symbool voor de ontembare ziel. De protagonist moet een paard temmen, voordat hij een bepaalde overwinning kan boeken. Hiermee wordt aangegeven dat de hoofdpersoon zijn driften, behoeften en drijfveren onder controle dient te krijgen, voordat hij een bepaalde zege kan behalen.
Ø Het paard als goddelijke boodschapper. Het paard bezit soms bovennatuurlijke krachten om te kunnen bemiddelen tussen de goden en de mensen, denk bijvoorbeeld aan Pegasus.
Alle rechten voorbehouden aan Gert van Veen en PsychoWerk 2004 (c). Voor meer informatie stuur je een e-mail naar: info@psychowerk.nl