Campbell is in 1904 geboren in New York en raakte als kind gefascineerd door de folklore van de Amerikaanse indianen. Een passie die altijd bij hem is gebleven. Hij ging Engels studeren aan de Columbia University en raakte hierdoor in aanraking met onder meer de middeleeuwse troubadours. In 1927 ontving hij zijn doctoraal en besloot om in Parijs verder te gaan studeren. Hier ontdekte hij de grote overeenkomsten tussen de middeleeuwse liefdesverhalen en die van de Amerikaanse prairie indianen. Hoe was dat mogelijk dat twee volkeren bijna identieke verhalen creëerden zonder ooit met elkaar in contact te zijn geweest? Deze ontdekking was het begin van Campbell’s carrière als onderzoeker van mythen en symbolen. Hij ging op onderzoek uit in vele culturen en kwam tot vele opmerkelijke ontdekkingen. Tegelijkertijd ontwikkelde Carl Gustav Jung zijn theorieën over o.a. de archetypen en synchroniciteit. Hierdoor heeft het werk van Campbell een extra dimensie verworven. 1934 is Campbell les gaan geven aan het Sarah Lawrence College in Bronxville (New York). Hij is hier 38 jaar docent geweest. In die tijd heeft hij vele boeken geschreven o.a. The hero with the thousand faces en the power of myth. In 1987 is hij, na een kort ziekbed, thuis gestorven.
Campbell en star wars?
Regisseur George Lucas was een groot fan van Campbell’s werk. Op basis hiervan heeft hij zelf een filmscript geschreven en verfilmd: Star Wars (1977). Destijds de allergrootste kaskraker ooit. In feite is de film een aaneenschakeling van universele mythologische thema’s tegen een sterrenhemel geprojecteerd. De erkenning voor Campbell’s werk is hierdoor wereldwijd geworden en niet alleen maar binnen een academische wereld.
George Lucas is ook het brein achter de verfilming van het boek: the power of myth. Een televisieserie die bestaat uit 6 delen, opgenomen op Skywalker ranch in 1985/1986.
The power of myth
In de televisieserie interviewt Bill Moyers de innemende Joseph Campbell over de betekenissen en functies van universele mythen en symbolen. Bovendien bevat de serie bijzondere opnamen uit diverse culturen waar de mythen afkomstig uit zijn. Uiteraard wordt er ook dieper ingegaan op de Star Wars-sage
Alle rechten voorbehouden aan Gert van Veen en PsychoWerk 2004 (c). Voor meer informatie stuur je een e-mail naar: info@psychowerk.nl