Hindoeisme, de belangrijkste rituelen

 

 

Het Hindoeïsme staat bol van de rituelen (samskara’s), die de gelovigen begeleiden in iedere fase van hun leven.

1.     Verwekking en geboorte: als een echtpaar een kind willen, kunnen zij een priester om advies vragen welke dagen het beste zijn om het kind te verwekken. Het doel hiervan is om een goed karma en incarnatie voor het kind op te roepen. Als de vrouw zwanger is reciteert zij heilige teksten, om op deze wijze het kind te beschermen. In de achtste maand van de zwangerschap offeren de ouders rijst aan Vishnu om hem te smeken zijn krachten op het kind over te brengen. Als het kind geboren is, ontvangt het zijn of haar naam rond de tiende dag. Het tijdstip wordt nauwkeurig vastgesteld aan de hand van een horoscoop. Dit gebeurd door een priester. Het feest van het geven van de naam wordt op verschillende manieren ingevuld. Een vast onderdeel is echter het uitdelen van gewijd voedsel (prasadam). Als het kind de naam heeft ontvangen, komt het pas voor het eerst naar buiten. Het kind ontvangt zijn eerste vaste voedsel als het vijf maanden oud is, tijdens Puja dienst. Er worden dan speciale gebeden opgezegd. Als het kind één, drie of vijf jaar oud is, dan worden de haren grotendeels geschoren. Een klein plukje blijft zitten. De betekenis van deze handeling is het op een symbolische wijze verwijderen van een negatief karma uit een vorig leven. Het kind komt dan tevens voor het eerst in aanraking met de heilige teksten. Bovendien worden de oorlelletjes (doorgaans bij meisjes) doorboord.

2.     De heilige draad: Hindoe jongens uit de hogere kasten ondergaan op hun twaalfde levensjaar het ritueel van de heilige draad. Het is een overgangsritueel van kind naar volwassene. De jongen leert gebeden in het Sanskriet die hij bij erediensten voor dient te dragen. Pas als de jongen het ritueel heeft doorlopen, mag hij trouwen. Het ritueel bestaat eruit dat de jongen, na de rituele baden, met zijn gezicht naar het westen gericht staat. Zijn leermeester (goeroe) geeft hem een gezegende lus aan gemaakt van een katoenen draad. De jongen legt de draad over zijn schouder heen en zegt: moge deze heilige draad mijn onwetendheid vernietigen, mij een lang leven schenken en mijn begrip doen toenemen.

3.     De bruiloft: de ouders en familieleden gaan op zoek naar een geschikte partner voor hun kind. Niet zelden wordt hierbij gebruik gemaakt van een horoscoop. Als het paar is gevormd en de bruiloft gaat beginnen, dan heten de ouders de bruidegom welkom en geven hem allerlei (traditionele) cadeaus. Ondertussen bidt de bruid in afzondering tot de godin Parvati. Hierna komen de bruid en de bruidegom bij elkaar en worden er liederen gezongen. De vader van de bruid staat haar af aan de bruidegom. De rechterhanden worden van het paar aan elkaar verbonden met een gele draad. Hierop loopt het paar drie keer rond een heilig vuur en offeren daarbij rijst. Tot slot zetten de bruid en bruidegom zeven stappen, waar bij ieder stap een gelofte wordt uitgesproken. De geloften hebben te maken met: voedsel, kracht, voorspoed, welzijn, kinderen, gelukkige jaren en een harmonieus huwelijk. Na deze inzegening van het huwelijk volgt er een uitgebreid feestmaal.

4.     De dood: net voordat de persoon komt te overlijden, wordt er druppels van water uit de Ganges in de mond gedaan, samen met bladeren van de Tulasi plant en een goudstuk. Als de dood is ingetreden wordt het lichaam gewassen, gekleed en in een doodskleed gehuld. De overledene wordt in een processie naar een brandstapel gereden. Hier laat de oudste zoon stukje brandend hout in de mond van de overledene vallen, terwijl hij zegt: dit stuk voedsel wordt aan u opgediend, overledene. Moge dit u tot genoegen zijn en moge dit uw bevrijding van alle banden inhouden. Vervolgens wordt de brandstapel op meerdere plaatsen gelijktijdig aangestoken. Na de crematie worden de asresten verzameld en verstrooid in de Ganges of een andere rivier of zee.

 

 

Alle rechten voorbehouden aan Gert van Veen en PsychoWerk 2004 (c). Voor meer informatie stuur je een e-mail naar: info@psychowerk.nl