Het Zwitserse uurwerk
De metafoor: het Zwitserse uurwerk, verwijst naar de precisie waarvoor Zwitserse horloges al eeuwenlang bekend staan. Als een groepsleider, een manager, een leidinggevende, een docent of een trainer gebruik maken van de wetmatigheden van de groepsdynamica, kan is het mogelijk om het groepsproces als een Zwitsers uurwerk te laten verlopen. Hierdoor wordt de groepsleider niet steeds verrast door verschijnselen en gebeurtenissen in de groep die op voorhand al bekend zijn. Wat niet vooraf bekend is de exacte vorm waarin de gebeurtenissen zich manifesteren. Echter kan de groepsleider wel vooraf en tijdens de gebeurtenissen sturend optreden, als hij tenminste weet waarop hij dient te letten. De wetmatigheden van de groepsdynamica werken in alle taakgerichte groepen, ongeacht of dat dit een liefdesrelatie, een gezin, een team, een sportclub of een lesgroep is.
 
Een groot voordeel van het Zwitserse uurwerk is dat als het is uitgewerkt, het voor meerdere groepen kan worden gebruikt. Hierdoor is de groepsleider in staat om steeds op een hoog kwaliteitsniveau het groepsproces te begeleiden en de kansen te optimaliseren dat de gestelde doelen kunnen worden gerealiseerd.
 
 
Alle rechten voorbehouden aan Gert van Veen en PsychoWerk (c) 2009. Niets uit deze publicatie mag worden vermenigvuldigd, verspreid worden of op een andere wijze toegankelijk gemaakt voor derden. Ook het gebruik van het materiaal is aan restricties onderhevig. Neem hiervoor contact op met PsychoWerk via info@psychowerk.nl