Spraakmakende schandalen

[1] In 1840 werd Edward Jones, de zeventienjarige zoon van een kleermaker, betrapt in de slaapkamer van koningin Victoria met haar onderbroek verstopt in zijn broek. Tijdens het verhoor bleek dat Edward ook al in 1838 een bezoekje aan de slaapkamer van de koningin had gebracht. Hij kreeg een milde straf en werd in 1841 voor een derde keer in de slaapkamer van hare majesteit betrapt. Het liep dit keer minder goed voor hem af: Edward werd veroordeeld tot een gevangenisstraf met zware arbeid. Een enorm schandaal die de Engelse society nog jaren heeft bezig gehouden!


[2] Tijdens de Hongaarse revolutie van 1848 liet de Oostenrijkse generaal Julius Jacob von Haynau aan de Hongaren en de rest van Europa zien hoe gewelddadig en nietsontziend hij optrad tegen de opstandelingen, waarbij hij vrouwen allerminst ontzag. Tijdens een formeel bezoek aan Engeland bezocht de generaal in 1850 een brouwerij. De bezorgers van de vaten bier waren zo ontstemd over het bezoek dat zij het recht in eigen hand namen en de generaal een afrossing gaven met de zweep, bezems en stenen. De beroemde snor van de generaal werd ruw van zijn gezicht verwijderd en zijn kleren werden hem hardhandig van het lijf gerukt. Het lukte de generaal maar ternauwernood om zich in veilig te brengen.


[3] Lord Colin Campbell en Gertrude Blood trouwde in 1881 met elkaar na een zeer kortstondige vrijage van drie dagen. Echter gaf de lord aan dat hij en zijn vrouw niet het bed konden delen vanwege een kleine infectie. Echter na een paar weken ontving Gertrude een brief van de lijfarts van haar man, die haar adviseerde om wel het huwelijk te gaan consumeren. Een vrijpartij met zijn echtgenote zou de gezondheid van de Lord zeer zeker ten goede komen. Gertrude gaf gehoor aan het verzoek en kreeg syfilis. Hierop is zij, als een vrouw, een unieke rechtszaak begonnen om te kunnen scheiden, waarop de lord aangaf ook te willen scheiden omdat zij hem ontrouw was. De rechtszaak heeft gemoederen lange tijd in de Engelse kranten en op straat beziggehouden. Voor – en tegenstanders van Gertrude voerden felle discussies. De rechter wees uiteindelijk beiden verzoeken af. Lord Colin en Gertrude bleven getrouwd omdat de rechter geen grond zag voor een scheiding. In 1895 stierf Lord Colin aan de gevolgen van syfilis en was Gertrude verlost van haar Nemesis.


[4] Mary Shelley, de dame die Frankenstein heeft bedacht en beschreven in het gelijknamige boek, was getrouwd met de dichter Percy Shelley. In 1822 stierf Percy tijdens een verblijf in Italië en werd daar op een strand gecremeerd. Echter bleef het hart onaangetast door het vuur. Een goede vriend van Percy, die bij het overlijden en de crematie aanwezig was, nam het hart en bracht het naar Engeland, waar Mary het claimde. Na een jarenlange heftige ruzie kreeg zij uiteindelijk het hart van haar overleden echtgenoot in handen. Mary pakte het hart in zijde en bewaarde het in de bovenste lade van haar bureau, waar het na haar overlijden werd aangetroffen.


[5] De Franse schilder Gustave Courbet (1819-1877) gaat met zijn naaktstudies en naaktportretten geheel in tegen de strikte waarden en normen van zijn tijd. De schildersmodellen werden realistisch bloot weergegeven. Het wereldberoemde schilderij met een vagina, blijft tot op de dag controversieel. Maar Courbet was niet de enige kunstenaar die de naakte mens op doek of als een sculptuur wilde vastleggen. Om nog maar niet te praten over de gevoelige plaat. Zeker met het begin van de Belle Epoque mocht er meer sensualiteit, verlangen en erotiek worden getoond. Wat natuurlijk weer tot nieuwe schandalen leidde, maar tegelijkertijd ook een afspiegeling was van de opwindende en vernieuwende tijden waarin de 19e eeuwse mens leefde.