Graven van vampieren

In de Victoriaanse tijd werden er niet alleen prachtige wetenschappelijke ontdekkingen gedaan en geweldige innovaties bedacht, maar er heerste ook veel bijgeloof. Een goed voorbeeld hiervan zijn de gekooide graven die je op sommige kerkhoven in heel Europa kunt aantreffen.

In de getraliede graven waren dierbaren begraven die ten tijde van hun leven als excentriek golden en mogelijkerwijze door een vampier waren gebeten. Niet geheel onwaarschijnlijk wanneer je je realiseert dat er in die tijd vele vampieren bestrijdingskisten zijn verkocht. Goed nieuws voor de liefhebbers van vampieren films, tv-series en boeken, de originele bestrijdingskisten zijn vandaag de dag nog steeds te koop.

Echter was er een andere reden om sommige graven van een traliewerk te voorzien. In de Victoriaanse tijd moesten studenten die geneeskunde studeerden zelf aan lijken komen om op te oefenen. En dus werden er frequent pas begraven lijken geroofd. De nabestaanden die over voldoende geld beschikten, konden het graf tegen de roofzucht van de studenten beschermen door een traliewerk te plaatsen.

Tot slot, recentelijk zijn er in Bulgarije vampierengraven uit de middeleeuwen gevonden. (zie foto met skelet) Het skelet laat zien dat er een ijzeren staaf door het hart was gestoken en de schedel destijds was ingeslagen. In de 13e en de 14e eeuw heerste er in sommige streken van Europa een ware vampieren hysterie.