Het dragen van vrouwenkleren

In een tijdperk wat gedomineerd werd door allerlei strikte waarden, normen en omgangsvormen, was het nodig om soms de teugels te laten vieren.

Een gentleman zijn in het Victoriaanse Engeland was alles behalve eenvoudig en om even de mannenrol af te leggen, was voor menige heer DE manier om aan de druk van alledag te ontsnappen. Op vrije dagen en binnenshuis wisselden mannen en vrouwen van kleding en rol. Hierdoor mochten de mannen (eindelijk) hun gevoelens tonen, zoals verdriet, kwetsbaarheid, liefde, zachtheid. Bovendien mochten ze in hun gedrag afhankelijkheid, gedienstigheid en gehoorzaamheid laten zien. Op de foto's zijn echtparen te zien, die van rol zijn gewisseld. Voor de duidelijkheid: met name heteroseksuele mannen trokken binnenshuis nu en dan vrouwenkleren aan om even niet in het keurslijf van een mannenrol vast te zitten.

Op onderste foto  staan de bekende Victoriaanse Fanny en Stella, de alter ego's van Frederick Park en Ernest Boulton. Zij waren homoseksuele mannen die als vrouw verkleed gingen naar pubs en theaters. Op 28 april 1870 werden zij gearresteerd voor homoseksualiteit en samenzwering. In het Victoriaanse Engeland was homoseksualiteit strafbaar en het dragen van vrouwenkleren in het openbaar was schandaleus. Gelukkig voor Frederick en Ernest waren er geen consequenties omdat de aanklager de bewijslast niet rond kon krijgen.