In contact met het hiernamaals

De wetenschap heeft in de 19e eeuw grote ontdekkingen gedaan en vele uitvindingen opgeleverd, maar daarover een andere keer meer.

De wetenschap bezat echter ook een schaduwkant voor de katholieke, protestantse en Anglicaanse kerken: het juk van het geloof voor de gewone mens werd minder zwaar om te dragen. De eerste golf van de ontkerkelijking werd halverwege de 19e eeuw ingezet, doordat onder andere de geloofsdoctrines van de Rooms-Katholieke kerk ter discussie kwamen te staan. Door de wetenschap ontdekte de Victoriaanse mens dat de meeste gebeurtenissen in de natuur en het menselijk leven ook op een andere manier konden worden verklaard, dan vanuit de bijbel.

De 19e eeuwse mens ontwikkelde hierdoor een fascinatie voor alles wat met de dood te maken had en een morbide nieuwsgierigheid voor de spirituele wereld. Onschuldige voorbeeld hiervan is het Victoriaanse theebladjes lezen. Populair was natuurlijk ook het lezen van de handpalm en de toekomst voorspellen aan de hand van een glazen bol.

In de laat Victoriaanse periode ontstond er in West-Europa een een verlangen om met overledenen in contact te komen. Er werden spirituele verenigingen opgericht en tijdens speciale soirees werden seances gehouden onder leiding van een medium of een spiritualist. Het werd een heuse trend om deel te nemen aan zulke griezelige en avontuurlijke avonden, tenminste als de persoon het zich kon veroorloven. Zo werd op 27 december 1888 in Utrecht de Vereniging voor Spiritualisten Harmonia opgericht (die overigens nog steeds bestaat).

In Amerika werd er minder gebruik gemaakt van een medium om met de doden te praten, maar in plaats daarvan werd er gebruik gemaakt van een talking board (1848). Een houten plaat met daarop de letters van het alfabet en de nummer 1 tot en met 9. En net als in Europa waren de seances een enorm succes.

In 1890 kregen Elijah Bond, Charles Kennard en William H.A. Maupin het geweldige idee om het talking board (in de Ohio-stijl) als speelgoed op de markt te brengen. In 1891 verwierven zij het patent op het Oujia board. Het drietal was aan de naam Oujia gekomen, toen zij het eerste prototype van het spel gingen uitproberen. Het eerste woord wat er door de geesten werd gevormd was: Oujia. In het Oud-Egyptisch betekent dit: Veel succes. Het was natuurlijk niet vreemd dat de geesten in het Oud-Egyptisch communiceerden, omdat er in Amerika (en Europa) nog steeds een hype was voor alles wat met het Oude-Egypte te maken had. De eerste Oujia-borden werden overigens voor $ 1,50 verkocht. Het is volstrekt overbodig om te zeggen dat de Oujia-borden ook in Europa gretig aftrek vonden.

Leuk om misschien te weten is dat je in de Salon van Weleer in Utrecht aan een Edwardiaanse seance met een oujia-bord kunt deelnemen. Durf jij het aan? Klik hier!