Het jaar 2022 startte nog steeds lockdown en waren we nog volop aan de slag met de ‘Psychosophistical Show’; Online uitzendingen over allerlei onderwerpen uit de psychologie.

Maar sneller dan verwacht mochten de deuren weer open. En we stonden te popelen. Zeker met de festiviteiten rondom 900 jaar stadsrechten voor Utrecht voor de deur. Al snel rolden de ideeën over elkaar heen. Zo schreef Gert van Veen om de 900 jaar stadsrechten te vieren de voorstelling ‘De Utrechtse Monologen’. Een voorstelling over markante personages uit de geschiedenis van Utrecht, gespeeld door 6 acteurs die deze personages tot leven brachten in vier voorstellingen in de Salon van Weleer, waarvan de eerste voorstellingen in het openingsweekend van de festiviteiten plaatsvonden. Bij de voorstellingen is ook een boekje verschenen met alle monologen en nog extra bespiegelingen op de stad.

Een andere feestelijke activiteit was de ‘Utrecht quiz’. Een vrolijke quizshow waarin allerlei aspecten van Utrecht, van kunst tot dialect en van Utrechtse artiesten tot typisch Utrechtse hapjes, langskwamen.

Een heel nieuwe activiteit was de ‘Dichtersdag 2022’, waarbij dichters hun gedicht over 900 jaar stadsrechten konden inzenden en voordragen in de Salon van Weleer. Met in de ochtend een workshop ‘Historische gedichten schrijven’ en ‘s middags de inzenders hun gedichten voor een vakjury voordroegen. De gedichten en odes aan Utrecht zijn te lezen in een online dichtbundel op de website van de Salon van Weleer.

En nog meer Utrecht, zoals in de voorleesvoorstellingen met acteur Frans de Wit. Met 4 voorstellingen ‘Utrechtse volksverhalen voorgelezen’ , op 31 oktober ‘Hallo Ween met Utrechtse verhalen’ en in december ‘Utrechtse verhalen met kerst’. De verhalen van de laatste twee voorstellingen zijn verschenen als online boekjes die bezoekers mogen downloaden wanneer zij een donatie hebben gegeven.

En er verschenen dit jaar nog meer boeken van de hand van Gert van Veen: de verzamelbundel ‘Toneelstukken van Weleer’ en de verhalenbundel ‘Kort’ met korte verhalen, aforismen en wijsheden. Uit deze laatste bundel volgde de vertelvoorstelling ‘De Zomeravondvertellingen’. Gert schreef ook nieuwe toneelstukken die verschenen zijn het boek ‘Drie gezichten van de dood’. Drie toneelstukken waarin de dood een rol speelt als de groe afwezige. De toneelstukken zullen in 2023 opgevoerd worden in de Salon van Weleer.

Naast alle Utrechtactiviteiten en producties verschenen er ook andere nieuwe activiteiten, zoals de Real Live-Game ‘Bureau Ameland’, waarbij de spelers samen met acteurs een gruwelijke moordzaak op het familie-eiland Ameland moeten oplossen. De Real Live-Game is gebaseerd op de twee politiethrillers die eveneens dit jaar verschenen:

Een speciale kerstactiviteit was de Kerst(ont)Moet-Ding die we speciaal voor de kerstdagen gratis organiseerden om iedereen de kans te geven kerst te vieren. Heel welkom in de tijd waarin mensen het financieel moeilijk hadden omdat de energieprijzen zo gestegen waren.


Weer open!