In de eerste periode van 2021 hadden we nog steeds te maken met en landelijke lockdown. We zijn doorgegaan met het ontwikkelen van onlineactiviteiten, en het maken van een Korte thuisfilm en uitzendingen waarbij de acteurs op basis van een hen toegezonden script zichzelf met hun smartphones hebben gefilmd en geregisseerd. Ditzelfde principe hebben we ook toegepast met de online infotainmentproducties over kennis uit de psychologie,waarbij een panel zichzelf filmde terwijl ze vragen beantwoordden over het onderwerp. Vervolgens werd dit gemonteerd tot respectievelijk een film of online uitzendingen. Zokonden wij, maar ook acteurs en de panelleden. Ondanks de beperkingen van de coronatijd toch creatief aan de slag te blijven. Alle acteurs en actrices en panelleden deden belangeloos mee aan de producties. De films en uitzendingen zijn terug te zien op de website van de Salon van Weleer. Hieronder een overzicht:

1. SLA JE SLAG: Een serie van 9 uitzendingen over de vaderlandse geschiedenis van veldslagen en oorlogen. De uitzendingen werden gepresenteerd door de karakters Serge Brink & Helga Cremers.

2. BREIEN MET SOPHIE: een gezellige ouderwets moderne uitzending met Kok Louis en huishoudster Sophie over kennis, weetjes en recepten. Het concept is ontwikkeld in 2020. De laatste uitzending was in februari.

3. LOCKDOWN BEKENTENISSEN : Een speelfilm van 99 minuten, waarbij acht acteurs en actrices zichzelf thuis filmden op basis van een script. De film ‘Lockdown Bekentenissen’ bestaat uit 8 losstaande verhalen waarbij de personages bekentenissen doen om daarmee hun hart te luchten. De verhalen lijken los van elkaar te staan, maar er loopt een rode draad door het verhaal waardoor deoplettende kijker ontdekkingen kan doen over de toedracht van de bekentenissen. Het script is geschreven door Gert van Veen. De film is gepresenteerd en verspreid via Facebook en is op de zondagen te bekijken in de Salon van Weleer. De première was op 1e Paasdag,

4. DILLEMMATORIUM: Een vrolijk en leerzaam spelprogramma in een serie van 5 uitzendingen over dilemma’s. In de uitzendingen beantwoord een 12-koppig panel verschillende vragen beantwoord over dilemma’s. Bij de uitzendingen werden ook pdf’s met kennis over het onderwerp gedeeld.

5. EMOTORIUM: Een infotainment programma over emoties & gevoelens. Leerzaam en ook amusant. Aan de uitzendingen deden 16 panelleden mee. De duur van de uitzendingen is ongeveer 60 minuten.

6. MACHT-O-TORIUM: Drie programma's over macht, onmacht, machtsmisbruik & kracht, waarin zes bijzondere panelleden hun kennis en ervaringen delen over het onderwerp. De duur van de uitzendingen is ongeveer 60 minuten. Te zien op Facebook en op de website van de Salon van Weleer.

7. STRESSOTROIUM: Drie uitzendingen die in het teken staan van stress en burn(ed) out. In het programma beantwoorden 10 panelleden vragen over het onderwerp en gaan zij ook experimenten aan. De presentatie is in handen van Serge Brink & Helga Cremers.

8. ZIN-O-TORIUM: Drie uitzendingen over zingeving. De presentatie is weer in handen van Serge Brink & Helga Cremer. In het programma beantwoordden 8 panelleden allerlei vragen over zin en zingeving.

9. MIDWINTERVERHALEN: Tot de verbeelding sprekende verhalen geschreven door Gert van Veen, voorgedragen in een online videofilm door Frans de Wit. Deze zijn de weken voor Kerst uitgezonden.

10. DE HOLLANDAISE SHOW: Tijdens de kerstdagen heeft de Salon van Weleer speciaal een online show gemaakt over de Nederlandse volksaard, tradities, gewoonten en gebruiken. Een ouderwets gezellig programma met verhalen over vroeger en nu. Met een panel en gasten die vertelden over hun tradities en gewoontes. ‘De Hollandaise Show’ was te zien op kerstavond, 1ste kerstdag, 2ekerstdag en 3e kerstdag.

Boeken: Gert van Veen schreef en publiceerde dit jaar twee historische thrillers: Het Kaartenhuis’ en ‘Het Verraad’, die daarmee het einde vormden van een serie van negen historische romans en drie losse detectiveverhalen met in de hoofdrol Belle, de eigenaresse van de Salon van Weleer. ‘Het kaartenhuis’ speelt zich af in de jaren 1929 tot aan februari van 1932. Voor deze boeken zijn speciale websites gemaakt met achtergronden, speciale leesmuziek en downloads. Eind november 2021 verschijnt de hedendaagse politiethriller ‘Getuige’, met inspecteur van politie Harrie van der Voort in de hoofdrol, die zich afspeelt op het Waddeneiland Ameland. Een spannend boek vol met verrassende wendingen, humor en een ingenieus plot. Naar aanleiding van het verschijnen van het boek verschijnt er een uitgebreid interview met Gert van Veen in de het Noord Hollands Dagblad.

Samen?