De ontwikkeling van de eerste Real Live-Games: Gert van Veen bedenkt en ontwikkelt een nieuwe spelvorm voor groepen en teams: Real Live-Games. Spelen met acteurs en vol slimme puzzels en spannende opdrachten, met als doel om binnen 60 minuten het spel tot een goed einde te brengen. Voor de optimale spelbeleving worden er voor ieder spel speciale film-, geur- en geluidsdecors gemaakt, waardoor de spelers al snel het idee hebben in een tijdmachine terechtgekomen te zijn. De acteurs worden getraind om de spelen gebaseerd op principes uit de groepsdynamica te begeleiden en er worden speciale films gemaakt.

In dit jaar presenteert stichting Gullie twee Real Live-Games. De excentrieke Madame Belle de Fleurdelis en haar avonturen vormen de inspiratiebron.

Het Scriptorium’ is een tot de verbeelding sprekend spel in een 19e-eeuwse sfeer voor groepen en teams, waarbij de spelers, als personeel van madame Belle de Fleurdelis, moeten helpen om de kluis met daarin de beroemde gele Donnersmarck Diamanten binnen een uur moet weten te openen. Het spel is gebaseerd op de dit jaar verschenen roman Mais Qui. In het spel draait alles om samenwerken.

Het Reliquiarium: De tweede Real Live-Game. Dit keer nemen de spelers deel aan een Victoriaanse seance. Het spookt sinds Belle de Fleurdelis 6 relikwieën heeft gekocht in Huize Weleer. De spelers wordt verzocht Madame Belle te helpen de relikwie van de valse heilige te achterhalen. In dit spel draait alles om communicatie. De nieuwe spelvorm slaat aan en trekken vanaf het begin meteen bezoekers. Voor het Reliquiarium verschijnen mensen soms geheel gekostumeerd in een 19e-eeuwse stijl!

De stichting wordt een uitgeverij:  Begin 2017 verschijnt ‘Mais Qui’, de debuutroman van Gert van Veen. Mais Qui! een 19e-eeuws avonturenroman met in de hoofdrollen Mme. Belle de Fleurdelis en Mme. Anne Schaep, inmiddels bekend als de Dames van Weleer. Een spannende avonturenroman waarbij de dames onder meer in Parijs, Egypte, Nederlands-Indië en Japan verzeild raken. In het verhaal worden vele personen en gebeurtenissen beschreven, op historische feiten gebaseerd, waardoor Mais Qui naast spannend en humoristisch ook nog eens leerzaam is. Bij de roman verschijnt een prachtig vormgegeven website, waar de lezers de hele reis van Belle en haar hartsvriendin Anne online kunnen volgen. Het boek wordt uitgegeven door stichting Gullie en daarmee is de stichting nu ook een kleine uitgeverij geworden.

In datzelfde jaar verschijnt ook het tweede deel over de avonturen van Madame Belle de Fleurdelis, ’Mais Non’, waarin ze eind 19e eeuw in London in een moordzaak verwikkeld raakt, vlucht naar Amerika en onderweg schipbreuk lijdt. Eenmaal daar toch aangekomen raakt zij weer in allerlei avonturen verzeild.

Zomeravond Vertellingen:  De avonturen van Belle en Anne vormen ook de basis voor een voorleesvoorstelling met liedjes. Hun belevenissen worden voorgelezen en bezongen door Frans de Wit en Wilma Paalman tijdens ‘De Zomeravondvertellingen’ in de Salon van Weleer.

De Rondvaart van Weleer: Een wekelijkse muzikale voorstelling van de Dames van Weleer op een rondvaartboot van Rederij Schuttevaer. Wekelijks waren de Dames van Weleer te bewonderen op hun tocht door de grachten van Utrecht.

Verhuizen: Halverwege het jaar kregen we het bericht dat we zouden moeten gaan verhuizen. We vonden een nieuwe plek dankzij de samenwerking die we aangingen met kringloopcentrum stichting de ARM. We kregen de voormalige werkplaats voor meubelrestauratie van de ARM tot onze beschikking. Een pand met enorm veel mogelijkheden voor de Salon van Weleer. Na flink wat klussen en het helemaal naar onze zin inrichten betrokken we in november ons fantastische nieuwe onderkomen aan de Oudegracht 290 werfkelder in Utrecht!

Na de aanvankelijke teleurstelling, omdat we op de oude locatie een vast publiek aan ons hadden weten te binden, bood deze veel grotere werfkelder zoveel nieuwe mogelijkheden voor uitbreiding van onze activiteiten, dat we vol vertrouwen 2018 tegemoetzien!


Nieuwe weg!