Salon van Weleer Activiteiten Utrecht Real Live-Games Boeken Video's Contact

Stichting Gullie © 2023 alle rechten voorbehouden. Voor de wettelijke privacy statement, klik hier Algemene voorwaarden, klik hier

RESERVERINGEN

Voor reserveringen bel naar: 06-45355966.  

Of bel naar de Salon van Weleer: 030-2102636

BEZOEKADRES

Oudegracht 290 OND (werfkelder)

3511 NX Utrecht

Whatsapp: 06-54947103

E-MAIL ADRESSEN

info@salonvanweleer.nl

info@gullie.info

info@real-live-games.nl

VANAF 1 OKTOBER T/M 19 NOVEMBER OP DE ZONDAGMIDDAG

Kun jij echt van nep onderscheiden?

Durf jij de proef op de som te nemen om in een vrolijk spel vast te stellen wat een fake bewering is? Het is moeilijker dan je wellicht denkt.


We weten al vele, vele jaren dat bijvoorbeeld reclames de boel bedotten door een mooiere wereld voor te stellen dan die in werkelijkheid is. De oude Romeinen accepteerden de misleidende advertenties en wij doen dat ook nog steeds. En op de één of andere manier vinden wij het ook wel prima om bedot te worden. Het doel is om de verkoop van een product of een dienst te vergroten.


Een andere manier van de boel misleiden is natuurlijk propaganda en diverse vormen van manipulatie. Ook al duizenden jaren oud! Het doel hiervan is om ingrijpende veranderingen te verklaren, dan wel door te voeren binnen groepen, teams, organisaties, bedrijven, overheid, gemeenschappen of de samenleving als een geheel.


Sinds de explosie van de sociale media is er een nieuw fenomeen ontstaan: het opdringen van een mening door nep-berichten en nepnieuws te verspreiden, die moeten aantonen dat het gekozen standpunt correct is. Het propaganderen van de persoonlijke waarheid op een zodanige wijze dat het op iedereen van toepassing is, zelfs als de ander hiervan niet overtuigd is. Het doet er verder niet toe dat de mening niet kan worden gestaafd met feiten of bewijzen. De geloofsovertuiging is dat de persoonlijke waarheid tenminste evenveel waard is als bijvoorbeeld de kennis en ervaring van een deskundige of wetenschappelijk onderzoek.


Opzettelijk misleiden van anderen is al even oud als Methusalem. Nieuw is dat er weinig grenzen zijn in het opdringen van de persoonlijke mening of de mening van een kleine groep mensen. Het wordt persoonlijk gemaakt, direct op de man/vrouw of non-binaire gespeeld, waarbij agressieve en soms gewelddadige communicatievormen niet worden geschuwd. Het getuigt van machtsmisbruik door de ander te dwingen de opgedrongen mening te omarmen op straffe van pestgedrag, bedreigingen, emotionele chantage, fysiek geweld.


Een mening is wat iemand vindt, een persoonlijke opvatting gestoeld op de persoonlijke waarden en normen.

Een feit is iets dat vaststaat. Het is aantoonbaar zonder dat er een waardeoordeel aan is gekoppeld.


Moeilijk?

Jazeker en dat is dan ook één van de redenen waarom het lastig is om een feit van een mening te onderscheiden. Maar dat hoeft niet! In het spel: GOEDFOUT kun je ontdekken hoe gevoelig je bent voor fakeberichten en fakenieuws. Misschien ontdek je meteen hoe je een echt bericht van een nepbericht kunt onderscheiden. Maar bovenal is GOEDFOUT een gezelschapsspel, waarin het spelplezier de boventoon voert.  


 

WEETJES, FEITEN & FAKE NIEUWS

HET SPEL                                   

GOEDFOUT is een interactief spel met als doel om zoveel mogelijk fake berichten en nieuws te achterhalen. De speler die hierin het beste slaagt is de winnaar en ontvangt een kleine attentie.

Het spel kan in aanloop naar de verkiezingen toe, iedere zondag worden gespeeld in de Salon van Weleer aan de Oudegracht 290 (werfkelder). Aanvang: 14.30 uur en deelname is gratis, inclusief een kopje koffie of thee.

De spelleiders zijn Wilma Paalman en Frans de Wit.

Je kunt je vrijblijvend opgeven. Bel naar: 06-45355966 / 030-2102636. Of stuur een e-mail naar: info@salonvanweleer.nl