Lezen is denken met andermans hoofd

A. Schopenhauer

Een boek lezen betekent het herschrijven

Jean-Paul Satre

Stichting Gullie © 2019 alle rechten voorbehouden. Voor reserveringen bel naar: 06-45355966. Bel naar de Salon van Weleer: 030-2102636 Adres: Oudegracht 290 werfkelder in Utrecht. Voor de wettelijke privacy statement, klik  hier!  Algemene voorwaarden

Boekenruilkast  

Delen in wat je leest door boeken met anderen te ruilen

Het idee is eenvoudig: na het lezen van een boek wissel je dit om voor een ander boek in de Boekenruilkast in de Salon van Weleer. En dan maar weer verder lezen!

Een kleine bibliotheek

Meer info

Boeken die je gratis mag lenen of lezen in de Salon van Weleer

Er zijn ook boeken die wij liever niet kwijt raken, maar die wel gelezen mogen worden. Zowel op papier alsook digitale boeken.

Meer info

Het belang van lezen

Lezen is belangrijk om je woordenschat en taalkennis te vergroten, maar ook om het denken te prikkelen en vormen

Misschien sta je er zo niet bij stil, maar eenieder van ons denkt in woorden. Een argument wat je wilt gaan zeggen, is eerst bedacht in die grijze walnoot voordat het wordt gevocaliseerd. Hoe groter je woordenschat is en hoe meer je speelt met taal, hoe beter je onder woorden kunt brengen wat er in jou omgaat of het gestalte geven aan ideeën en visies. Door te lezen leer je hoe anderen gevoelens, gedachten, verwachtingen, ervaringen en belevingen (etc.) onder woorden brengen. Je traint het denken tijdens het lezen.

Het geluk van het lezen

Lezen leert je ook hoe te kijken naar de wereld om je heen en hoe problemen proberen te overwinnen

Lezen is een activiteit waarbij je hard aan het werk bent. En wie zegt dat werken niet onderhoudend, leerzaam en bovenal zinnenprikkelend kan zijn?

Hoe anders is het kijken naar films of video’s? Daarbij hoef je minder actief te zijn en kun je een consumerende houding aannemen. De creativiteit wordt op een passieve wijze geprikkeld en de hersenen hoeven geen geweldige inspanning te leveren. Bij lezen ontkom je er niet aan om een inspanning te leveren, je eigen creativiteit gebruiken om nieuwe werelden voor het geestesoog te scheppen of om zakelijke structuren voor te stellen. Lezen stimuleert om te leren van de ervaringen en de fantasie van anderen ten bate van jezelf.